dimecres, 5 de març de 2008

EL GRAN PROBLEMA DE LES BOSSES DE PLÀSTICAvui hem fet una visita molt profitosa a l'ecoparc de Castelló. Ens han explicat moltíssimes coses sobre els problemes que causa la gran quantitat de fem que produeix la nostra societat de consum. També ens han parlat del que podem fer per a contribuir a reduir i separar el fem.
L'ecoparc està al costat d'una planta de separació d'envasos. Esta planta comparteix edifici amb les oficines de l'ecoparc i l'ecoaula per a les visites escolars. Es, per això, que la primera cosa que han vist els alumnes ha sigut el deplorable aspecte dels voltants de la planta. Centenars de bosses de plàstic volaven lliurement o es quedaven enganxades en les plantes i arbres del voltant. Esta imatge tant trista ha preocupat molt als xiquets, que han preguntat a la monitora el per què de tot això. La resposta ha sigut que com les bosses de plàstic són molt lleugeres, moltes d'elles s'escapen cada dia de la planta. Les que arriben al mar poden acabar essent engolides per tortugues o d'altres espècies marines, que trobaran així la mort perque els humans del planeta hem decidit que no podem comprar sense bosses de plàstic. També ens ha comentat que netejarien els voltants de la planta per la vesprada, cosa que ens ha sorprés molt. No entenem perquè no eviten la dispersió de les bosses per tots els voltants de l'ecoparc.
Realment ens ha impactat este paisatge. Si en la planta de separació de residus, no poden controlar les bosses que els ciutadans han dipositat en el contenidor groc, pensant que estaven deixant-les en un lloc segur, que serà de totes les bosses que acaben en els abocadors?
Cal reflexionar sobre l'impacte ambiental que estem provocant quan portem la compra diaria amb bosses de plàstic a casa. Hi ha d'altres opcions, 30 anys enrere era molt estrany que en la tenda et donaren bosses de plàstic. Què ens ha passat?