diumenge, 1 d’abril de 2007

EMERGÈNCIA PLANETÀRIA: La granota bollida

He tingut l'oportunitat d'assistir a la conferència de Daniel Gil (catedràtic de Didàctica de les Ciències Experimentals en la Universitat de València) sobre "Escola Sostenible". Aquesta conferència, inclosa dins de les activitats de l'Escola de Primavera del Moviment de Renovació Pedagògica de Castelló, ens ha presentat les problemàtiques que estem patint en el segle XXI. Els problemes ambientals, socials i econòmics han aparegut front a nosaltres com a part d'un tot, que interrelaciona els seus components fent-los causa i conseqüència al mateix temps.
També ens han explicat la metàfora de la "granota bollida", que Al Gore utililitza en la seua pel·lícula An Inconvenient Truth (Una veritat incòmoda). Amb ella s'il·lustra el comportament de la nostra societat, que no es dóna per enterada d'aquesta realitat. La metàfora diu que si intentem introduir una granota en aigua calenta, pega un bot i escapa; però si la introduim en aigua a temperatura ambient i la calfem a poc a poc romadrà allí fins morir bollida. Aquest símil tan desagradable pretén fer-nos despertar i reaccionar. Per això com a final de la conferència se'ns ha convidat a adherirnos a la iniciativa de les Nacions Unides: "Dècada d'Educació per un Futur Sostenible, 2004-2014". En aquest enllaç podreu trobar els temes claus que estan abocant al nostre planeta cap a la destrucció. Estudis cièntifics ens alerten d'aquesta autèntica emergència planetària. Solament tenim deu anys per a que puguem salvar la Terra. La situació és realment greu, però encara ens queda una darrera oportunitat. Notícies sobre el tema podem sentir-les durant algunes setmanes (per eixemple quan es van proposar els cinc minuts sense energia elèctrica), però quan es deixa de parlar del tema, sembla que ja s'haja solucionat.
No podem quedar-nos sense fer res i esperar a que les institucions actuen. Nosaltres hem de començar a actuar. Els objectius fonamentals de la "Dècada" són "donar-li una cara humana als temes ambientals, motivar que les persones es converteixquen en agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu". Des del nostre blog, des de les nostres activitats de classe volem comprometre'ns a treballar per a donar a conèixer aquesta emergència i a actuar en el "dia a dia" com a ciutadans conscients.