divendres, 2 de novembre del 2007

EL MISTERI DE LES FORMIGUES AMB ALES



A principis del mes d'octubre van tindre uns dies de pluja. Un d'eixos dies, a l'arribar a escola per la vesprada vam observar per totes parts formigues amb ales. Què havia passat? Per què estaven allí?
Per a averiguar la resposta a estes preguntes vaig posar-me en contacte amb Edu un amic que té un blog sobre la natura. Molt amablement Edu, es va posar a investigar i em va escriure un correu sobre el tema. La informació ens interessa a tots els que vam quedar-nos molt pensatius amb aquest succés. És per això que vull compartir-la en aquesta pàgina.
En totes les espècies de formigues hi ha formigues amb ales. Les que porten ales són les formigues-femelles reproductores (que pondran ous per a continuar l'espècie) i els mascles. Les formigues obreres (les que veiem en estiu carregades amb menjar cap al formiguer) no tenen ales, perquè la missió de pondre ous és la les formigues reines, que porten ales.
A principis de la tardor les formigues amb ales eixen del formiguer. Per a que puguen ser fecundades, és necessari que xoquen en el seu vol amb un mascle. A partir d'eixe moment la formiga femella es desprendrà de les seues ales i fundarà el seu propi formiguer on pondrà els ous.
Què va pasar, doncs, aquells dies de pluja de principis d'octubre? Sembla que quan plou (a principis de la tardor), les formigues voladores eixen de forma instintiva del seu formiguer per a ser fecundades. Ho fan quan plou perquè a l'estar la terra humida és més fàcil fer forats a terra i construir el nou formiguer, la nova colònia de formigues amb la seua reina.
Què us ha semblat? Interessant, veritat?
M'agradaria que aquesta xicoteta història que hem pogut conéixer gràcies a aquest amic d'internet, posara de manifest com podem ajudar-nos compartint els nostres coneixements. Serveixca això per a oblidar-nos de l'esperit competitiu de la nostra societat, que encara està present en els ambients escolars i en les relacions entre els companys de la classe.

3 comentaris:

Assumpta ha dit...

Moltes gràcies per la informació! Ahir vaig veure un munt de formigues d'aquestes i, buscant, he arribat al teu blog :-)

MMAR CASTON ha dit...

Gràcies a tu pel teu comentari i encatats de que t'haja pogut ser útil. A nosaltres també ens va ajudar un blogger amic.

Assumpta ha dit...

És que ho he trobat molt ben explicat i, clar, quan trobes una cosa has de dir d'on ha sortit ;-))