diumenge, 8 de juliol del 2007

Contaminació lumínica en estiu


Des d'aquest racó de la blogosfera hem reflexionat, en un parell d'ocasions, sobre l'acumuluació de residus que produïm els habitants d'aquest planeta quan anem de festa (la romeria de les canyes, la nit de sant Joan).
Arribat el temps de vacances i de fer diferents tipus de festa, podem pensar en com el problema de l'acumulació de residus tornarà a respetir-se. Però, també la festa implica més agresions al medi ambient, que no hi penses. L'oci nocturn que propicia l'estiu, especialment en les zones de la costa, augmenta la contaminació lumínica en les ciutats més visitades pels turistes. Aquesta contaminació lumínica té els següents efectes, segons explica Elena Sevillano en El País:
-300 instectes moren per hora en cada fanal de l'enllumenat públic. 720.000 durant 8 hores d'activitat de 300 fanals. Estos insectes són l'aliment d'altres espècies dins de la cadena alimentària.
-En Canarias milers de baldrigues (aus marines, foto) moren en estiu enlluernades pels brillantors urbans.
-En altres països, tortugues nascudes en la platja, segueixen les llums artificials, en lloc de les de la lluna, i acaben xafades pels cotxes.
-En l'Albufera de València, la il·luminació que envolta a l'espai natural fa que el duc petit (au nocturna en perill d'extinció, foto), tinga molts problemes per a caçar. A més les llums de les carreteres aïllen les poblacions de rats penats.
Hi ha algunes institucions sensibiltizdes amb el problema i estan fent propostes per a reduir els nivells lumínics d'algunes zones http://www.ecollum.org/ i per a recuperar el plaer d'observar les estrelles http://www.starlight2007.net/.

Sembla que la por a la foscor de la infantesa ha fet un home que vol viure de nit. Però l'home no està a soles al planeta, hi ha moltes espècies que viuen de nit i que sí que estan adaptades a la vida nocturna. No com fem els humans que el que adaptem i modifiquem és la natura al nostre servei i caprici.